Wizyta studyjna na szlaku kulinarnym
Mazury Zachodnie od Kuchni. W ramach realizacji projektu „Nie migaj się od życia” Uczestnicy wzięli udział w jednodniowej wizycie studyjnej. Program obejmował odwiedziny 2 producentów żywności, 1 Koło Gospodyń Wiejskich oraz 2 restauracje. Uczestnicy wzięli udział w:
- warsztatach kulinarnych z Kgw Naprom.
Panie pokazały uczestnikom jak zrobić idealny chleb, który znajduje się w Przewodniku Kulinarnym Mazury Zachodnie od kuchni, a także opowiedziały o daniach związanych z Mazurami Zachodnimi
![IMG_8610 2 kobiety ugniatają ciasto na chleb, obok nich stoi kobieta z koła gospodyń wiejskich naprom](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8610-1.jpg)
![IMG_8623 3 kobiety pozujące do zdjęcia z 4 blaszkami z ciastem na chleb](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8623-1.jpg)
![IMG_8597 Kobieta w kolorowym, kwiecistym fartuchu kroi chleb](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8597-1.jpg)
![IMG_8628 Grupowe zdjęcie członków stowarzyszenia oraz kobiet z koła gospodyń wiejskich w Durągu, po środku stoi rollup KGW Durąg](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8628-1.jpg)
- pokazie robienia sera z mleka koziego i jego degustacji w Kozia Farma Złotna, a także zwiedzali obiekt. Mizianie kóz i obcowanie z naturą – bezcenne wspomnienia
![IMG_8673 Starsza kobieta oraz starszy mężczyzna głaszczą kozę](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8673-1.jpg)
![IMG_8680 Kobieta oraz mężczyzna robią zdjęcie leżącej kozie](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8680-1.jpg)
![IMG_8697 Członkowie stowarzyszenia siedzą przy nakrytym stole z serami kozimi na drewnianych deskach](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8697-1.jpg)
![IMG_8703 Właściciel Koziej Farmy Złotna opowiadający o serach, obok niego stoi tłumacz języka migowego](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8703-1.jpg)
![IMG_8712-e1663186416694 Grupowe zdjęcie członków stowarzyszenia stokących przed wejściem do Koziej Farmy Złotna](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8712-e1663186416694-1.jpg)
- zwiedzaniu Morąga i odwiedzili Informację Turystyczną w Morągu
![IMG_8637 Kobieta z informacji turystycznej w Morągu opowiada o mieście, wszystko tłumaczy stojący obok tłumacz języka migowego](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8637-1.jpg)
![IMG_8661 Grupowe zdjęcie członków stowarzyszenia stojących na schodach przed ratuszem w Morągu](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8661-1.jpg)
- degustacji regionalnej zupy rybnej w obiekcie Plaża Resort w Bogaczewie oraz domowego chleba z aksamitnym pasztetem z gęsiny i powidłami z pomarańczy, a na deser rozkoszowali się widokiem na jezioro Narie
![IMG_8716 Członkowie stowarzyszenia siedzący przy nakrytym stole, ozdobionym czerwonymi różami](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8716-1.jpg)
![IMG_8722 Członkowie stowarzyszenia siedzący przy nakrytym stole, ozdobionym czerwonymi różami](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8722-1.jpg)
![IMG_8725 Grupowe zdjęcie członków stowarzyszenia na tle restauracji Olśnienie w Plaża resort](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_8725-1.jpg)
- poznaniu tajników powstawania skórek owocowych czy suszonych owoców czyli PrzySmaków Wyobraźni od Ekologiczne gospodarstwo ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz
![IMG_20220903_153928-scaled Piramida z pudełek z napisem PrzySmaki wyobraźni](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_20220903_153928-scaled-1.jpg)
- degustacji startera w postaci chlebka wypiekanego na miejscu z pasztetem oraz sandacza w sosie z leśnych grzybów w Krainie Jezior w Ostródzie
![IMG_20220903_155524-scaled Mięso polane brązowym sosem, na wierzchu połozony kawałek cytryny, obok stoi koszyczek z frytkami oraz lemoniada](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_20220903_155524-scaled-1.jpg)
![IMG_20220903_162327-scaled Grupowe zdjęcie członków stowarzyszenia stojących na schodach prowadzących do restauracji Kraina Jezior](https://w-mig.pl/wp-content/uploads/2022/09/IMG_20220903_162327-scaled-1.jpg)
Projekt „Nie migaj się od życia” sfinansowany jest przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030.